Räckviddstest med Volkswagen ID.4 i +3 grader

Under en dags hyra av en Volkswagen ID.4 har jag haft möjlighet att utföra olika småtester och gå igenom några av bilens funktioner.

Även om tiden inte var tillräcklig för ett fullständigt test, inkluderade våra tester naturligtvis att utvärdera bilens räckvidd, vilket alltid är intressant att se hur den presterar.

Kort om Volkswagen ID.4

Volkswagen ID.4 är numera en vanlig syn på våra svenska vägar. Den började levereras i början av 2021 och under det året rullade över 7 700 bilar ut från fabriken, vilket gjorde den till Sveriges mest sålda elbil under 2021.

Det är inte förvånande med tanke på dess kantiga design och SUV-format, en kombination som vi svenskar verkligen uppskattar.

Bilen är utrustad med ett batteri på 82 kWh, där 77 kWh är användbart för att driva den.

Enligt WLTP-siffrorna ska bilen klara av att köra 514 km på en laddning, men det är nog få som tror på den siffran.

Jag har ännu inte haft möjlighet att testa den under sommaren, men jag hoppas kunna göra det framöver. För tillfället är det inte ens en tanke under vintern.

Den specifika bilen jag åker idag är en Volkswagen ID.4 Pro Performance, vilket innebär att den har bakhjulsdrift och en motor på 150 kW, eller 204 hk.

Det finns också en GTX-version som har fyrhjulsdrift och där tillkommer en motor fram och ger en total motoreffekt på 220 kW, eller 299 hk.

Bilen är monterad med friktionsdäck i storlekarna 255/50R19 bak och 235/55R19 fram.

Under hela min testkörning hade jag bilen inställd på komfortläge och förardelen var inställd på 22 grader.

Passagerarsidan var inställd på ECO-läge, vilket var helt acceptabelt eftersom ingen satt där. Väglaget var dessutom blött under hela körningen.

Vi börjar resan i 120 km/h

Vi börjar resan i 120 km/h

Testet började vid Ionity Uppsala och gick upp längs E4 till Gävle södra, där jag vände och åkte tillbaka till Ionity Uppsala.

Eftersom det var strax efter 17 på en tisdag när jag startade mitt test, bestämde jag mig för att börja med 120 km/h-testet för att följa trafiken lite bättre.

När jag började köra från Ionity visade bilen att jag hade en räckvidd på 322 km enligt dess egna mätare.

Om det stämmer skulle jag kunna köra från Uppsala till Gävle, tillbaka till Uppsala och sedan upp till Gävle igen. Vi får se hur det går.

Efter att ha kört 43 km och passerat avfarten mot Månkarbo låg förbrukningen på 20,3 kWh/100 km.

Bilens räckviddsmätare hade då sjunkit till 258 km, vilket innebär att jag förbrukar mer än vad bilen förväntat sig.

Efter 96 km når jag Gävle södra, där jag svänger av från E4 för att vända och åka tillbaka till Uppsala.

Förbrukningen ligger då på 29,1 kWh/100 km och räckviddsindikatorn har sjunkit till 190 km.

Jag inser att jag nog behöver stanna i Uppsala eftersom jag inte kommer att kunna ta mig tillbaka till Gävle en gång till.

Jag når Uppsala efter att ha kört 197 km. Jag körde lite fel vilket gjorde att sträckan blev längre än planerat, egentligen skulle sträckan vara 194 km.

Förbrukningen ligger då på 29,3 kWh/100 km, räckviddsindikatorn visar cirka 60 km och bilen börjar varna för låg batterinivå.

Men 29,3 kWh/100 km är inte riktigt korrekt om man inkluderar klimatsystemet och andra faktorer.

Där blir den verkliga förbrukningen istället 32,1 kWh/100 km.

Vi saktar ner till 90 km/h

Vi saktar ner till 90 km/h

När bilen laddats upp till 96% sätter jag kurs mot Gävle igen, denna gång med farthållaren inställd på 92 km/h, vilket motsvarar 90 km enligt den GPS jag använder.

Räckviddsindikatorn i bilen visar att jag kan förvänta mig 302 km räckvidd, så den har börjat anpassa sig till den ökade förbrukningen nu.

Efter att ha kört 96 km och vänt i Gävle är förbrukningen 21,1 kWh/100 km.

Räckviddsindikatorn visar 239 km, vilket innebär att jag kört längre än vad indikatorn minskat, vilket antyder att den nu justerat sig för en högre förbrukning.

Det är det typiska problemet med räckviddsindikatorer – de är sällan korrekta. Jag föredrar att ha en procentvis återstående batterinivå (eller både och, det finns utrymme för det) så att man får en mer exakt uppfattning om var man ligger.

Tillbaka i Uppsala igen efter 194 km resa, ligger förbrukningen på 21,6 kWh/100 km medan räckviddsindikatorn i bilen nu har justerat sig för den lägre förbrukningen och visar nu 156 km kvar att köra.

Efter att ha beräknat den faktiska förbrukningen landade jag på siffran 22,3 kWh/100 km.

Det är något högre än vad bilen rapporterade, men det är också plusgrader ute vilket innebär att klimatsystemet inte behövde arbeta lika hårt.

Recommended Post : Billigaste elbilen att privatleasa

Resultatet

Nu när vi har data till hands är det bara att beräkna hur långt man kan komma med den förbrukning som jag hade under testet.

Naturligtvis varierar resultaten från dag till dag och räckvidden påverkas av väderförhållanden, däck och en mängd andra faktorer.

Så de siffror jag presenterar nu är inte garanterade att vara desamma för alla.

Nu när testet är genomfört är det dags att summera resultaten. För den som inte följt med i resonemanget tar jag inte enbart hänsyn till den siffra som bilen rapporterade, utan räknar ut en egen förbrukning.

Detta eftersom bilens siffra endast avser den energi som används för att driva bilen framåt och inte inkluderar klimatsystemet och andra faktorer.

Jag tittar på hur stor del av batteriet som används, hur stort batteriet är och hur långt jag har kört.

Sedan räknar jag ut hur många watt-timmar per kilometer som används och kan därmed beräkna den totala förbrukningen.

Så om vi börjar med 90 km/h, då var förbrukningen 22,3 kWh/100 km, vilket med hela batteriet ger en räckvidd på 346 km.

Om man använder 80% av batteriets kapacitet kommer man istället 277 km, och om man följer rekommendationen att hålla sig inom 10-80% av batteriets kapacitet kommer man 242 km.

Om man vill komma fram snabbare och kör med farthållaren inställd på 120 km/h ökar förbrukningen till 32,1 kWh/100 km.

Det ger en total räckvidd på 240 km om man använder hela batteriet.

Vid användning av 80% av batterikapaciteten kommer man 192 km, och om man håller sig inom 10-80% av batteriets kapacitet kommer man 168 km.

Jag tror att det regniga och blöta väglaget bidrog till en ökad förbrukning. Vi har precis fått plusgrader efter en period med mycket snö, så det är blött överallt just nu.

Det är dock en typisk säsong i Sverige, och det är intressant att se hur elbilar klarar olika väderförhållanden.

Jag rekommenderar att du tar en titt på räckviddstabellen här. Där lägger jag in alla bilar jag testar och det går naturligtvis att filtrera resultaten efter säsong för att få en mer rättvis bild.

Jag kommer att försöka genomföra ett räckviddstest under sommaren med ID.4 för att se hur resultatet skiljer sig.

Leave a Comment